Laki hankintayksiköiden ja elinkeinoharjoittajien sähköisestä laskutuksesta
Verkkolaskulaki on astunut voimaan julkishallinnon puolella vuosi sitten 1.4.2019 ja nyt se astuu voimaan myös yksityisellä sektorilla. Lain tarkoitus on tehostaa taloushallintoa luomalla raamit laskujen automaattiseen käsittelyyn.
Mitä uusi verkkolaskulaki tarkoittaa?
Käytännössä laki tarkoittaa sitä, että sähköinen lasku vastaa eurooppalaista standardia rakenteeltaan. Tällöin lasku on laadittu ja vastaanotettu sähköisessä muodossa, joka on yhteneväinen kaikilla tahoilla. Laskut voivat näyttää miltä tahansa, mutta laskun tietojen tulee olla konekielisesti luettavia sekä tarvittava tieto tulee löytyä aina tietystä kentästä.
Suomalaisista verkkolaskuformaateista uusimmat kuvaukset, Finvoice 3.0 ja TEAPPSXML 3.0, vastaavat eurooppalaista standardia. Näitä vanhemmat formaatit eivät jatkossa ole enää virallisesti verkkolaskuja.
Sähköpostin liitteenä lähetetty pdf-tiedosto ei ole sähköinen lasku. Mikäli lasku ei vastaa uuden verkkolaskulain vaatimuksia, on vastaanottajalla oikeus hylätä lasku.
Mitä hyötyä uudistuksesta on?
Automatisoinnin avulla voidaan esimerkiksi luoda parempilaatuisia raportteja entistä nopeammin, kun tieto voidaan poimia suoraan laskusta ilman, että joku käsittelee laskua manuaalisesti. Sähköisten laskujen avulla voidaan parhaimmillaan luoda uutta liiketoimintaa sekä vähentää harmaata taloutta.
Mitä Brioxilla on tarjota sähköisen laskun osalta?
Brioxin tarjoaman ohjelman kautta on mahdollista lähettää sekä vastaanottaa sähköisiä laskuja. Ohjelmistomme tukee XML-muodossa olevia tiedostoja.